GGD arts over wetgeving van geluidsoverlast

Heeft u last van geluidshinder door kattenverjager (deze toestellen geven een pijnlijke pieptoon af van 140 decibel)? Meld het hier! Ook wat u juridisch kunt doen tegen deze vorm van geluidsoverlast.

OPROEP! Wij willen u vragen als u of uw kinderen medische klachten krijgen door de hoge pieptoon: Meld het aan de huisarts! Omdat (KNO) artsen en audiologen geen signalen binnen krijgen blijft dit een onderkent probleem!
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

GGD arts over wetgeving van geluidsoverlast

Bericht door mosquito » 01-06-2015 11:55

Je buren gebruiken een kattenverjager wat nu?

Volgens mij begint zo'n gesprek met begrip voor de ander. Ik ga er vanuit dat kattenliefhebbers zich niet bewust zijn van de overlast die katten bij buren kunnen geven. U wilt geen oorverdovend gepiep en uw buren niet in de kattenpoep grijpen als ze aan het tuinieren zijn.
> Dat wil niet zeggen dat ik het goedkeur dat uw buren vanwege de kattenoverlast een apparaat inzetten dat een dergelijk effect heeft, in tegendeel!

Het zelfs verboden volgens Bouwbesluit artikel 7.22 om ernstige overlast bij buren te veroorzaken (zowel door dieren, stoffen als door geluid). De afdeling handhaving van de gemeente kan worden gevraagd om hierop toe te zien.

Artikel 7.22 Restrisico gebruik bouwwerken, open erven en terreinen
Onverminderd het bij of krachtens dit besluit of de Wet milieubeheer bepaalde is het verboden in, op of aan een bouwwerk of op een open erf of terrein voorwerpen of stoffen te plaatsen, te werpen of te hebben, handelingen te verrichten of na te laten of werktuigen te gebruiken, waardoor:
a. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid;
b. overlast wordt of kan worden veroorzaakt voor de gebruikers van het bouwwerk, het open erf of terrein;
c. op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze stank, stof of vocht of irriterend materiaal wordt verspreid of overlast wordt veroorzaakt door geluid en trilling, elektrische trilling daaronder begrepen, of door schadelijk of hinderlijk gedierte, dan wel door verontreiniging van het bouwwerk, open erf of terrein, of
d. instortings-, omval- of ander gevaar wordt veroorzaakt.

Om van dit artikel gebruik te maken moet wel aantoonbaar zijn dat er ernstige hinder is. Daar zit in de praktijk vaak het probleem; hoe toon je dat aan. Voor geluidmetingen in het juiste frequentiebereik heb je speciale apparatuur nodig die vaak niet bij gemeenten beschikbaar is. Een dergelijke meting moet dan ook nog op het juiste moment gebeuren als er een kat langs de sensor loopt. Vandaar dat overheden vaak eerst proberen om door middel van "een goed gesprek" tussen beide buren het probleem op te lossen.

Plaats reactie

Terug naar “Geluidshinder door kattenverjager”