Geluidsoverlast voorkomen (gemeente Utrecht)

Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Geluidsoverlast voorkomen (gemeente Utrecht)

Bericht door mosquito » 08-07-2014 19:09

Zij bieden hierover goede informatie:

http://www.utrecht.nl/volksgezondheid/g ... idshinder/
Geluidshinder en hoe kunt u daarmee omgaan?
Overal waar mensen wonen ontstaat geluid. Dit is onvermijdelijk. Geluid bestaat uit veel verschillende tonen. De toonhoogte wordt uitgedrukt in Hertz. De toonhoogten, die door de meeste mensen gehoord worden, liggen tussen de 20 en 20.000 Hertz. De laagste tonen, tussen 20 en 100 Hz noemen we laagfrequent geluid. Niet alle mensen kunnen dit geluid even goed horen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Een bron van laagfrequent geluid kan op vele kilometers afstand liggen, maar kan ook een lichamelijke of neurologische oorzaak hebben. Dit is de reden waarom de bron zelden of nooit gevonden wordt.

Gehoorproblemen en gehoorsafwijkingen
Gehoorproblemen en gehoorsafwijkingen komen veel voor. De meest bekende zijn de gehoorbeschadiging door het werk of te luide muziek en de gehoorsvermindering bij het ouder worden. Voorbeelden van minder bekende aandoeningen zijn tinnitus en hyperacusis. Mensen die min of meer constant een piep of ruistoon horen hebben vaak tinnitus. Dit geluid komt van binnenuit en ontstaat als het ware in het hoofd. Hoewel tinnitus meestal hoogtonig is, kan het een oorzaak zijn van het horen van laagfrequent geluid. Sommige mensen zijn overgevoelig voor geluid. Zij kunnen heel weinig geluid verdragen en ervaren geluid als onprettig of zelfs als pijnlijk. Dit heet hyperacusis. Het is ook mogelijk dat men zonder gehoorproblemen toch gevoelig is voor geluiden: bij zo'n geluidgevoeligheid merkt men geluiden meer dan gemiddeld op en men vindt ze ook eerder hinderlijk.

Wanneer contact opnemen met huisarts
Mensen die geluid horen dat niet door anderen gehoord wordt en waarvoor geen verklaring te vinden is, doen er verstandig aan om contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om zeker te weten dat uw klachten geen lichamelijke oorzaak hebben en of behandeling mogelijk is en wat u zelf kunt doen om verergering te voorkomen. Iedereen met een gehoorafwijking, zoals tinnitus en hyperacusis, wordt aangeraden om hiervoor contact op te nemen met hun huisarts. Meer informatie: www.hoorstichting.nl en bij de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden www.nvvs.nl.

Ervaren van geluidshinder
Lang niet alle geluid wordt als hinderlijk ervaren. Wat geluidshinder precies is, is dan ook voor iedereen anders. Wat de één prettig vindt, vindt de ander juist heel hinderlijk. Er zijn factoren die de kans op geluidshinder vergroten, zoals:

De eigen geluidsgevoeligheid. De ene mens wil graag in een heel stille omgeving wonen, terwijl de ander juist van de drukte geniet.
De geluidsisolatie tussen de woningen.
Het gedrag van uw buren en of u goed met uw buren kunt opschieten.
Hoeveel invloed u hebt op het geluid.

Als een bepaald geluid door iemand als hinderlijk ervaren wordt, kan het te maken hebben met vroegere ervaringen met geluid, iemands gemoedstoestand, lichamelijke conditie en waar hij mee bezig is, op dat bepaalde moment. Iemand kan zich steeds meer bewust worden van het geluid, waardoor de hinder erger lijkt te worden. Daarom is het niet mogelijk om een norm voor geluidshinder vast te stellen die voor iedereen hetzelfde is. Door rekening met elkaar te houden kan veel geluidshinder worden voorkomen.

Hoe kunt u geluidshinder voorkomen?
Bron van geluidshinder: mechanische ventilatie
De motoren en kanalen van de mechanische ventilatie moeten goed onderhouden en op tijd vervangen worden. Let er bij het onderhoud en de vervanging van de motor op of de motor zelf geen geluid maakt en geen trillingen doorgeeft aan het ventilatiekanaal of de wand. Mechanische ventilatie moet goed afgesteld zijn en goed gebruikt worden. Door trildempers aan te brengen tussen de motor en de wand kan geluidshinder worden voorkomen. Dit is heel belangrijk als de motor aan een holle of dunne wand hangt. Let bij de aanschaf op hoeveel geluid hij produceert. Meer informatie: www.informatiepuntventilatie.nl.

Bron van geluidshinder: airconditioners
Als airconditioners niet goed geplaatst zijn dan kunnen de trillingen van de motor het dak of de bevestigingsplaat in trilling brengen. Het dak werkt dan net als een luidspreker. Dit kan voor de omwonenden, vooral in de zomermaanden voor hinder zorgen. Goed onderhoud, regelmatig schoonhouden en op tijd vervangen kunnen veel geluidshinder voorkomen. Trildempers en andere geluidsdempende maatregelen zijn nodig om de overlast voor de buurt te voorkomen. Let bij de aanschaf van een nieuwe motor op hoeveel geluid hij produceert en vraag hiernaar bij de installateur.

Bron van geluidshinder: elektrische apparaten
Alle elektrische apparaten, zoals een aquariumpompje of cv-pomp, kunnen geluid produceren. Het gaat dan vaak om lage bromtonen. Als het apparaat op een kast staat of tegen een wand hangt, dan gaat de kast of wand meetrillen en vormt deze een geluidsspreker. Het resultaat is dat het geluid elders in huis of bij de buren te horen kan zijn. Door de apparaten goed te onderhouden en op tijd te vervangen kunnen veel problemen voorkomen worden. Het gebruik van trildempers als goede rubberen dopjes onder het apparaat, of geluidswerende ombouwkastjes, kan veel problemen voorkomen. Let bij de aanschaf van een apparaat op de hoeveelheid geluid het maakt.
Als het kan zet het apparaat helemaal uit als het niet nodig is. Sommige apparaten blijven namelijk geluid produceren in de standby stand.

Bron van geluidshinder: koelkasten, vrieskasten
Koelkasten en vrieskasten worden regelmatig genoemd als bron voor geluidshinder. Op de volgende manier is veel geluidshinder te voorkomen:
1. Zorg dat de koel- of vrieskast geen contact maakt met de muur.
2. De koel- of vrieskast moet goed waterpas staan.
3. De koel- of vrieskast moet regelmatig schoongemaakt worden.
4. Zorg er voor dat onder de koel- of vrieskast goede geluidsisolerende doppen zitten of gebruik trildempers.
5. Vervang oude koel- of vrieskasten.

Bron van geluidshinder: wasmachines en droogtrommels
Wasmachines en droogtrommels kunnen veel geluidshinder geven in huis, maar ook bij de buren. Dit is voor een groot deel te voorkomen.
1. Was alleen overdag of aan het begin van de avond.
2. Zorg dat de wasmachine of droogtrommel geen contact maakt met de muur.
3. Zorg er voor dat de wasmachine en droogtrommel goed onderhouden en regelmatig schoongemaakt worden.
4. Een wasmachine en droogtrommel moeten goed waterpas staan.
5. Zet de wasmachine en droogtrommel op trildempers.
6. Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat op de hoeveelheid geluid dat hij produceert en de geluidsisolatie in het apparaat.

Bron van geluidshinder: vloeren
Harde vloerbedekking als laminaat, parket, plavuizen en vinyl vormen een bron van geluidshinder. Hier is veel aan te doen. Bij het kiezen van vloerbedekking hou rekening met de gehorigheid van uw woning. Woont u in een oude woning met houten vloeren, dan kan een textiele vloerbedekking een betere keuze zijn, om geluidshinder bij de buren te voorkomen. Door zo'n vloerbedekking wordt ook de akoestiek in uw eigen huis beter. Bij een harde vloerbedekking ontstaat er bij de buren contactgeluid door het lopen op de vloer of als er dingen op vallen of over de vloer schuiven. Dit contactgeluid is bij buren eronder en mogelijk ook opzij soms harder en vaak hinderlijker dan in de eigen woning. Houdt rekening met de volgende punten:
1. Leg harde vloerbedekking altijd met een goede isolatie eronder. Dit geldt ook voor de vloeren op de begane grond.
2. Voorkom dat de vloerbedekking contact maakt met de muren. Let daarbij ook dat de plinten geen brug vormen tussen de vloer en de muur. De plinten kunnen het best een paar millimeter boven de vloer aangebracht worden. Hou rekening met de noodzakelijke ruimte onder de binnendeuren.
3. Als u in een appartement woont, vraag de vereniging van eigenaren of verhuurder of er eisen aan de vloerbedekking gesteld worden. In oude gehorige huurwoningen is harde vloerbedekking niet altijd toegestaan.
4. Voorzie uw stoelen en tafels met vilt of teflonglijders. Zo wordt uw harde vloerbedekking beschermt tegen krassen en voorkomt u geluidshinder.
5. Trek schoenen en laarzen uit bij de voordeur.
6. Heeft u een harde vloerbedekking dan kan een vloerkleed geluidshinder beperken.

Bron van geluidshinder: muziek, radio en tv
Muziek, radio en tv zijn regelmatig een bron van geluidshinder. Veel hinder is te voorkomen door rekening met uw buren te houden. Bij een goede akoestiek in de kamer klinkt muziek mooier en hoeft de radio of televisie doorgaans minder hard te staan voor hetzelfde effect. Bovendien heeft een goede akoestiek een geluidsdempend effect. Een betere akoestiek bereikt u met geluidabsorberende materialen, bijvoorbeeld een zachte bank en stoelen, kussens, gordijnen, zachte vloerbedekking, eventueel een geluidsabsorberende laag op wanden of plafond. Enkele adviezen om het geluidshinder te beperken:
1. Houd u van harde muziek of bent u slechthorend, gebruik een koptelefoon om naar radio, audio of tv te luisteren.
2. Zorg dat de muziekinstallaties goed zijn geplaatst en afgesteld.
3. Vooral de bastonen zijn het meest doordringend en worden als erg storend ervaren. Stel daarom de bastonen minder zwaar.
4. Zet zonodig de speakers, televisie of radio op trildempers of ander geluidsisolerend materiaal.

Inrichting
De juiste keuze van meubels, gordijnen en vloerbedekking verbeteren niet alleen de akoestiek in huis, maar hebben ook een geluiddempend effect. Uw muziek klinkt mooier en uw buren hebben minder last. In de tabel wordt een klein overzicht gegeven om bij de inrichting van uw woning de akoestiek te verbeteren.



Akoestiek van uw woninginrichting

Goede keus
Geluidsabsorberend Liever niet
Geluid weerkaatsend Opmerkingen
Bank en stoelen bekleed met textiel Bank en stoelen van zuiver riet of bekleed met skai of leer Het is vooral de vulling van bank of stoel die het geluid absorbeert. (dus liever geen bank of stoel van massief hout). Skai of leer kaatsen geluid terug zodat het niet in de vulling wordt geabsorbeerd.
Textiele vloerbedekking liefst hoogpolig Een vloerbedekking van kurk heeft een sterk dempend effect wat betreft loop/contactgeluid, maar is minder geluidsabsorberend. Dit betekent dat kurk de loopgeluiden uit de eigen woning wegneemt. Maar kurk zal ander geluid niet goed absorberen.
Gladde harde vloerbedekking als laminaat, vinyl, parket Wanneer een woning een gladde harde vloerbedekking heeft, dan kan een groot hoogpolig vloerkleed een goed hulpmiddel zijn om geluid te absorberen
Kussens bekleed met textiel op de bank of stoelen of grond Bij kussens bepaalt het totale oppervlak de absorptie. Enkele vrijliggende (niet gestapelde) kussens in een akoestisch harde kamer maken al veel verschil.
Boekenkasten waar boeken in staan.
Dikkere gordijnen met plooien absorberen het geluid, maar meestal is dit niet veel.


Plaats reactie

Terug naar “Nuttige links”