Ook GroenLinks stelt vragen aan college over Mosquito

Hier kunnen de meningen van politieke partijen geventileerd worden.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 827
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Ook GroenLinks stelt vragen aan college over Mosquito

Bericht door mosquito » 10-09-2014 22:14

In de raadsvergadering van de Gemeente Waterland van vanavond staat op de agenda om in de Algemene Plaatselijke Verordening een artikel op te nemen dat het de burgemeester mogelijk maakt als een "laatste middel" een Mosquito in te zetten tegen overlast door jongeren.
Een Mosquito is een apparaat dat een alleen voor jongeren hoorbare, hinderlijke pieptoon produceert met als doel groepen jongeren weg te jagen van plekken waar ze overlast veroorzaken.
De fractie van GroenLinks vindt het onnodig en ongewenst een dergelijk artikel in de APV op te nemen en heeft daarover de volgende vragen aan het College gesteld:
a) Het gebruik maken van een mosquito is zeer omstreden. Voor zover wij weten is de Rijksoverheid niet enthousiast maar laat men het aan de gemeentes over of men dit middel wil inzetten. Voor deze gemeentes heeft de VNG een modelartikel gemaakt voor de APV. Is het juist dat iets meer dan honderd gemeentes in Nederland hiervan gebruik maken, maar zo’n driekwart van de gemeentes dus ook niet?
b) Is het juist dat bv. Amsterdam en Zaandam hebben afgezien van dit middel om overlast van jongeren te bestrijden?
c) Welke ervaringen hebben buurgemeentes als Edam/Volendam en Purmerend met dit instrument ? Hebben deze ervaringen bij de voorbereiding van dit voorstel een rol gespeeld? Zo ja, welke?
d) Zijn er concrete ervaringen binnen onze eigen gemeente met dit instrument ( bv. bij particulieren)? Zo ja, welke conclusie heeft u hieruit getrokken en hoe heeft deze meegewogen in uw besluitvorming?
e) Welke signalen heeft u uit “het veld” ( bv. van de jongerenwerker, politie of kernraden) dat het gebruikmaken van een mosquito door de Gemeente op enig moment gewenst zou kunnen zijn?
f) Er zijn tegen het gebruik van de mosquito argumenten in te brengen van morele (kinderrechten) juridische ( discriminatie en beperking van bewegingsvrijheid van jongeren) en praktische aard ( het werkt niet en verplaatst slechts het probleem, er zijn betere middelen om overlast aan te pakken). Heeft het College deze argumenten gewogen? En op grond van welke argumenten heeft u dan toch besloten om met dit voorstel te komen?
g) Is het, tegen de achtergrond van dit alles, niet onnodig en ongewenst een dergelijk artikel in de APV op te nemen?
Bron: GroenLinks Waterland

Bron: http://www.omroep-pim.nl/politiek/artic ... -mosquito/

Plaats reactie

Terug naar “Standpunten van politieke partijen”