audioloog/klinisch fysicus de heer Pim:

Bent u arts of wetenschapper? Meldt uw onderzoeken hier op dit forum gedeelte.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 827
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

audioloog/klinisch fysicus de heer Pim:

Bericht door mosquito » 27-06-2014 10:17

Uw oorspronkelijk vraag ging over de schadelijkheid van de hoog-frequent geluid. Is het hoogfrequente geluid schadelijk voor je oren? Ik heb er niet veel tijd aan kunnen besteden, maar heb toch een klein beetje in de wetenschappelijke literatuur gelezen. Dus het moet even bij een voorlopige mening over de schadelijkheid blijven.

Ik las een studie over gehoorschade bij mensen die dagelijkse met ultrasone apparatuur werken. De vraag is daarbij of ze slechtere gehoordrempels hebben dan mensen die niet met dergelijk apparatuur werken. Het lijkt zo te zijn dat mensen die met ultrasone apparatuur werken een iets slechtere gehoordrempel hebben dan mensen die dat niet doen. Het is echter maar een klein gehoorverlies. Het blijkt dat leeftijd een veel grotere rol speelt. De achteruitgaan van het gehoor met het vorderen van de leeftijd is veel groter dan achteruitgang door blootstelling aan ultrasoon geluid.

Ik heb niks gevonden over tinnitus of tijdelijke achteruitgang van het gehoor. De effecten die u beschrijft zouden bij een tijdelijke achteruitgang kunnen passen, die echter na enkele uren weer bijtrekt. Ik kan me goed voorstellen dat tijdelijke gehoorschade ook tijdelijk tinnitus en een gevoel van druk op de oren geeft.

Dit zegt uiteraard nog niks over de overlast die hoogfrequent geluid bezorgt. Juist als het geen schade berokkent, kun je het dus wel horen, en kun je er dus ook door gehinderd worden.


Plaats reactie

Terug naar “Medische informatie geven aangaande hoogfrequente en ultrasone geluiden”