Ultrasoon geluid schadelijk?

Bent u arts of wetenschapper? Meldt uw onderzoeken hier op dit forum gedeelte.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Ultrasoon geluid schadelijk?

Bericht door mosquito » 01-06-2015 10:56

Vraag aan medewerker of zij werken met ultrasone reinigers en wat zij hier vanaf weten:

Als je er vlakbij werkt terwijl hij aan staat zou ik wel gehoorbescherming dragen. Zeker bij langdurig gebruik. Er lopen een aantal onderzoeken over de gevolgen van Ultrasoon geluid. De meningen zijn hierover verdeeld. Dit is wat ik er over kan vinden:

Uit diverse onderzoeken blijkt dat Ultrasoon geluid gevolgen kan hebben voor de gezondheid tevens kan het gehoorbeschadigingen veroorzaken. Zwangere vrouwen wordt afgeraden om zich lang bloot te stellen aan Ultrasoon geluid.
Achtergrondinformatie.
Een ultrasone trilling is een mechanische trilling die zich met de geluidssnelheid voortbeweegt in een vaste stof, in een vloeistof of in de lucht. Ultrageluid ontstaat als de ultrasone trilling de mechanische energie naar de lucht afgeeft. Ultrageluid is voor de mens niet hoorbaar; het is geluid met een kleine golflengte en een frequentie boven de 20 kHz.
Ultrasone trillingen planten zich in de lucht rechtlijnig voort; ze kunnen uitstekend worden gereflecteerd en geabsorbeerd. Dit is 1 van de rede dat ultrasoon geluid niet effectief is tegen muizen, ratten en kakkerlakken.
Er zijn verschillende apparatuur in de winkels verkrijgbaar die Ultrasoon geluid produceren. Vaak worden deze apparatuur aangeboden als zijnde Ongediertebestrijdingsapparatuur. Muizen zijn inderdaad erg gevoelig voor het Ultrasone geluid. De muizen dienen echter wel in het gehoorveld van het geluid te zijn, willen ze er last van hebben en weg gaan.
Er kleven echter een aantal nare neveneffecten aan. Honden en katten horen deze geluiden namelijk ook. Dus als u een hond of een kat in huis heeft en u gebruikt Utrasoon geluids apparatuur dan heeft uw hond en kat er erg veel hinder van. Ook konijnen horen de Ultrasoon geluiden. Ze raken er behoorlijk gestrest van en worden zeer onrustig.
Ook is er het risico voor gehoorschade bij hoogfrequente geluiden. Vooral bij blootstelling aan geluiden, die in het overgangsgebied tussen hoorbaar en ultrageluid liggen rond de 20.000 Hz.
Er zijn ook algemene risico`s verbonden aan gebruik van Ultrasoon geluids apparatuur. Ze kunnen op het menselijk lichaam in werken. Dit komt door overdracht van de trillingen via de lucht of door direct contact met de trillingen via een vaste stof of een vloeistof.
Beschreven verschijnselen bij blootstelling aan Ultrasone geluidsgolven voor een langere periode zijn gehoorvermindering, druk op de oren, men kan duizelig worden, het lichaamsoppervlak kan verwarmen en men kan schade aan de ogen krijgen.
Ultrasoon geluids apparatuur welke tegen ongedierte worden ingezet produceren 24 uur per dag dit geluid wat voor de mens niet waarneembaar is. Dit kan dus schadelijke gevolgen hebben voor mensen die lange tijd in ruimtes werken waar deze apparatuur aanwezig zijn.
Bron : Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht

Plaats reactie

Terug naar “Medische informatie geven aangaande hoogfrequente en ultrasone geluiden”