Ultrasoon geluid gevaarlijk?

Bent u arts of wetenschapper? Meldt uw onderzoeken hier op dit forum gedeelte.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Ultrasoon geluid gevaarlijk?

Bericht door mosquito » 01-06-2015 11:03

Ervaring medewerker met ultrasoon geluid:

Ultrasoonreinigers van bijv. Sonorex, Elma, Codyson worden ingezet in professionele werkomgevingen omdat ze economisch en efficiënt zijn. Sonorex machines worden o.a. veel gebruikt in de medische en dentale sector alwaar apparatuur aan zeer strenge normen moeten voldoen ( Besluit Medische Hulpmiddelen als gevolg van de Europese Richtlijn 93/42/EEG).
Andere marktsegmenten waar sonorex ultrasoonreinigers worden gebruikt zijn bijvoorbeeld laboratoria, bij dierenartsen, goud- en edelsmeden, juweliers, opticiens, klokkenmakers, scheepvaart en marine, tattoo shops, piercing studio's, pedicures, schoonheidssalons, motorzaken en landbouw mechanisatiebedrijven (bijv. reiniging van carburateurs) en onderhoudswerkplaatsen . Ook bij reinigingsprocessen in de industrie zijn ultrasoonreinigers niet meer weg te denken.

Trillingen met frequenties groter dan 18 kHz (18000 trillingen per seconde) worden ultrasoon trillingen genoemd. Als resultaat van deze trillingen ontstaan in vloeistoffen miljoenen kleine vacuüm bellen. Tijdens de hoge druk fase imploderen deze vacuüm bellen en creëren ze uiterst effectieve drukgolven. Dit proces wordt kavitatie genoemd en dat zorgt ervoor dat vuildeeltjes van te reinigen objecten worden verwijderd.

Lagere frequenties van ca. 20 kHz die veel worden gebruikt in laboratoria voor het breken van cellen (zoals bij de ultrasone homogenisatoren van Sonopuls ), produceren bellen met een grotere diameter en grotere drukgolven dan de hogere frequenties van ca. 35 kHz die worden gebruikt voor grondige reiniging. Naarmate de frequentie bij een reiniging hoger wordt (bijv. 50 kHz) zullen de drukgolven nog kleiner worden en zal de kavitatie werking afnemen. Om met een 50 kHz reiniger hetzelfde resultaat te krijgen als met een 35 kHz reiniger, neemt vervolgens de reinigingstijd aanzienlijk toe.

Om in vloeistoffen het ultrasone effect te bereiken zet een HF-generator de frequentie van de voeding om naar de gewenste frequentie in het ultrasoonbad. Deze frequentie wordt met behulp van electro-mechanische transducers omgezet naar mechanische trillingen.

Ultrasone kavitatie verwijdert vuil van objecten zeer snel en grondig zelfs van moeilijk te bereiken plaatsen zoals poriën, sleuven of gaten. Ultrasone reiniging werkt in enkele minuten en overtreft andere reinigingsmethoden in efficiency. Reinigen in een ultrasoonreiniger kan er bovendien voor zorgen dat lichte beschadigingen zoals kleine krasjes kunnen verwijderen.

Het geluid wat hierbij vrij komt is binnen een straal van ongeveer een meter of 2 schadelijk, zie handleiding van de ultrasoonreiniger.
Aangezien de inhoud van het bad en het aantal spoelen per bad verschilt zal ook de luidheid voor deze schadelijk is verschillen.

Want schadelijk of niet, storend is het zowiezo.

En bij langdurige blootstelling op korte afstand lijkt het mij persoonlijk niet bevordelijk.

Plaats reactie

Terug naar “Medische informatie geven aangaande hoogfrequente en ultrasone geluiden”