Steenmarter verjager helpt niet (FD)

Nieuwsberichten over kattenverjagers die hoge pieptoon in de tuinen verspreiden. Het kan tevens gaan om muizenverjagers, dierenverjagers, muggenverjagers of mollenverjagers.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Steenmarter verjager helpt niet (FD)

Bericht door mosquito » 03-11-2014 20:49

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=52794

Gestommel op zolder: steenmarter rukt op in Friese Wouden
Wybe Fraanje
Drachten - Onheilspellend gestommel op zolder of in de schuur, ijzingwekkend gekrijs als van krolse katten: de steenmarter is niet populair als ongenode gast. Veel mensen in de Friese Wouden zijn er inmiddels bekend mee. Die liggen ’s nachts wakker omdat ze denken dat er inbrekers zijn. Steeds vaker krijgt Landschapsbeheer Friesland telefoontjes met klachten over steenmarters op het Meldpunt Vleermuizen en Marters.
,,Het afgelopen jaar hebben we zestig tot zeventig meldingen gehad. Dat is meer dan vorig jaar”, zegt Martijn Broekman van het meldpunt. ,,Twee derde van de klachten komen uit de regio Drachten, maar ik ben laatst bijvoorbeeld ook in Oosternijkerk geweest voor een melding. En ook al in Berltsum.”
In Opeinde, Oudega (S.) en Drachten lijkt de steenmarter wel een plaag. Ze kunnen schade veroorzaken aan huizen, bijvoorbeeld door een gat groter te knagen of door kabels door te bijten, maar dat is niet de grootste overlast, aldus Broekman. ,,Ze veroorzaken vooral geluidsoverlast en stankoverlast. Dat komt doordat ze hun prooien meeslepen en soms niet helemaal opeten.”
De steenmarter staat op de lijst van beschermde diersoorten. Rond de Tweede Wereldoorlog was-ie zowat uitgestorven. Nu is het knaagdier weer op weg naar de oude populatie. Omdat-ie beschermd is, mag hij niet gedood worden. Broekman: ,,Maar dat heeft toch geen zin. Steenmarters leven in territoria, en als er een territorium vrij komt, zit er zo weer een nieuwe.”
Veel mensen proberen de steenmarter te verjagen met een apparaatje dat op beweging reageert en dan een hoge pieptoon produceert, waarop de steenmarter het hazenpad kiest. Bij A.Th. de Boer in Drachten zijn die apparaatjes van tijd tot tijd uitverkocht. ,,Op die manier verjagen heeft geen zin”, weet Broekman. ,,Na een tijdje komen ze weer terug. Nee, je moet ervoor zorgen dat ze niet meer binnen kunnen komen.”
Buitenkant

Broekman en zijn collega’s bezoeken iedereen die een melding van een steenmarter doet. ,,Mensen laten altijd de binnenkant van hun huis zien, maar wij zijn geïnteresseerd in de buitenkant. Als je weet hoe de steenmarter binnenkomt, kun je ervoor zorgen dat hem dat niet meer lukt.”
Steenmarters kunnen anderhalve meter hoog springen, via een kliko, een pergola en een garagedak zitten ze binnen de kortste keren in de dakgoot, en kunnen ze onder de dakpannen door naar binnen. ,,Wij zien meteen hoe ze binnenkomen. Door op de vluchtroute een schrikdraadje aan te brengen jaag je de steenmarters effectief angst aan; dan komen ze nooit meer terug.”
En dan moet het gat nog dichtgemaakt worden. ,,Dat doen we alleen als we zeker weten dat er geen steenmarters meer binnen zitten, want anders is het leed niet te overzien.” Het verjagen van steenmarters is maatwerk, verzekert Broekman. ,,Wij zijn ervoor opgeleid. We komen gratis langs voor advies en maatregelen.”
Vaak maakt Broekman eerst een filmpje met een camera die aanfloept als er beweging in de buurt is. Zo is vast te leggen hoe de steenmarter precies binnenkomt. Op www.meldpuntvleermuizenenmarters.nl staat onder het kopje ‘Fotovallen’ zo’n filmpje.

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws over kattenverjagers”