Deze muizenplaaggeest jaagt vooral mensen weg (Volkskrant)

Nieuwsberichten over kattenverjagers die hoge pieptoon in de tuinen verspreiden. Het kan tevens gaan om muizenverjagers, dierenverjagers, muggenverjagers of mollenverjagers.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Deze muizenplaaggeest jaagt vooral mensen weg (Volkskrant)

Bericht door mosquito » 07-11-2014 22:05

Meldpunt Schadelijk Geluid in de Volkskrant:


Het is niet de vraag of de Tuinwachter werkt, want dat doet hij niet, maar of hij overlast veroorzaakt.

Door: Jeroen Trommelen 10 oktober 2014, 02:00 1

© Tuinwachter
Product
Solar Tuinwachter
Prijs € 15-30 euro
Verkrijgbaar tuincentra, postorderbedrijven
Oordeel *

Het is veilig en diervriendelijk en werkt ook nog eens op zonne-energie. Volgens de catalogi van diverse postorderbedrijven is de Solar Tuinwachter een ideale, groene en milieuvriendelijke manier om overlast te bestrijden van 'honden, katten, hazen, muizen, mollen en ratten'. Dat doet hij met hoogfrequent geluid waaraan dieren een hekel zouden hebben. Het ding wordt vooral gekocht om in de tuin poepende katten te verjagen aanleiding voor veel burenleed.

Geluid is beter dan klemmen, strikken of gif. Bovendien is gif tegen katten zelden effectief en geldt volgens gebruikersfora van hobbytuiniers hetzelfde voor de speciaal geurende planten of bloemen waar katten een hekel aan zouden hebben. Daar haalt poes haar neus voor op.

Werkt de Solar Tuinwachter wel? Nog voordat we hem kunnen installeren om dat uit te proberen, blijkt dat natuurprogramma VARA's Vroege Vogels die test al eens heeft laten uitvoeren. Volgens het Kenniscentrum Dierplagen zijn de apparaten vrijwel zeker zinloos. Zo blijken muizen zich best prettig te voelen in de buurt van het apparaat en daar zelfs te nestelen. Twee VARA-honden vonden de piepende Solar Tuinwachter interessant genoeg om in de bek te nemen en een lik te geven. Er bestaat geen onderzoek dat de effectiviteit van het apparaat bevestigt, zegt het Kenniscentrum. De wetgever stelt zoiets ook niet verplicht. De fabrikant kan beweren wat hij wil.

Pijn aan de oren
Er kan echter pas na een blootstelling van 8 uur sprake zijn van een gezondheidsrisico

Vorig jaar werd bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen een adverteerder die beweerde dat het apparaat 'ultrasoon' geluid produceertdat voor mensen 'nagenoeg niet hoorbaar is'. Dat klopt niet, zei de commissie. Het is geen ultrasoon maar hoogfrequent geluid, en een groot deel daarvan ligt onder de frequentie van 20 kHz die goed hoorbaar is.

De echte vraag is niet of de Tuinwachter werkt, maar of hij te veel overlast en schade veroorzaakt voor mens en dier. Op pieptonen.nl, waar geluidsgevoelige burgers hun klachten deponeren, blijkt dat hij bij sommige mensen pijn doet aan de oren. Afgelopen maart leidde dat zelfs tot Kamervragen aan staatssecretaris Mansveld van Milieu.

Zij gaat er niks aan doen, zei ze. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht enkele kattenverjagers. Resultaat: 'Bij een enkel toestel zijn de meetwaarden tot op een afstand van 7 meter hoog te noemen. Er kan echter pas na een blootstelling van 8 uur sprake zijn van een gezondheidsrisico. Een dergelijke lange duur van de geluidsblootstelling treedt bij normaal gebruik niet op.'

mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Bericht door mosquito » 07-11-2014 23:24

Redactie pieptonen.nl: waar die 8 uren op gebaseerd zijn? De heer vd Berg van GGD Amsterdam heeft onze gegevens gewijzigd. Hij speelt een belangrijke rol in het publiceren van deze gegevens. Helaas kunnen wij hier niets aan veranderen. Ook de Ombudsman wil niet hierop ingaan. De hoogte van het volume bepaald namelijk hoelang je ergens aan blootgesteld kunt worden is de officiële regel. Maar helaas wordt er géén rekening mee gehouden over de toonhoogte. Hoe hoger die is, des te schadelijker. Dit punt is nog veel op te winnen. Ook de combinatie hoogfrequent geluid en ultrasoon geluid kunnen elkaar misschien versterken. Zo geeft de Tuinwachter 140 dB af. En dan kun je er nul seconden in verblijven alvorens je een gehoorschade hebt.

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws over kattenverjagers”