Ultrasone dierenverdrijvers: hinderlijk of niet?

Nieuwsberichten over kattenverjagers die hoge pieptoon in de tuinen verspreiden. Het kan tevens gaan om muizenverjagers, dierenverjagers, muggenverjagers of mollenverjagers.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 830
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Ultrasone dierenverdrijvers: hinderlijk of niet?

Bericht door mosquito » 26-03-2016 15:43

http://www.health.belgium.be/eportal/En ... vafHOLhDoy

Ultrasone dierenverdrijvers: hinderlijk of niet?

ultrasons
28/09/2015
Een ultrasone dierenverdrijver kan een diervriendelijke oplossing zijn tegen ongewenste dieren, maar wat te doen als mensen er ook door worden gehinderd?
Ze zijn in allerlei vormen beschikbaar, maar in feite zijn het allemaal luidsprekers die hoogfrequent of ultrasoon geluid uitzenden, met de bedoeling om ongewenste dieren te verjagen (katten, marters, muizen, ratten, mollen, vogels, insecten, …). Naarmate de golflengte van geluidsgolven verkort en dus de frequentie verhoogt, stijgt de toonhoogte. Ultrasoon geluid, met een frequentie hoger dan 20 kHz (kilohertz) kan de gemiddelde mens normaal gezien niet horen. Maar veel dieren horen dit wel.

Het kan een diervriendelijke oplossing zijn om bijvoorbeeld te voorkomen dat marters autokabels in uw auto kapot knagen. Er worden op die manier immers geen pesticiden, vergif of vallen gebruikt.

Wie hoort het?

Normaal gezien, mits de uitgezonden frequentie hoog genoeg is en het toestel op een correcte manier is geïnstalleerd, kunnen enkel de dieren in kwestie er last van hebben. Het kan echter voorkomen dat mensen het hoogfrequente geluid ook kunnen horen: gehoor is immers afhankelijk van de leeftijd, en verschilt van persoon tot persoon.

Daarbij heeft een studie van de KU Leuven, uitgevoerd in opdracht van onze FOD, aan het licht gebracht dat het geluidssignaal van het gebruikte apparaat, zelfs wanneer het om een ultrasone (en dus onhoorbare) frequentie gaat, voor een aantal personen toch hoorbaar is. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het gaat om een “bijsignaal” van het toestel, dat wil zeggen, een bijkomend geluid in het hoorbare geluidsspectrum, veroorzaakt door de werking van de luidspreker.

Wat te doen als u er toch hinder van hebt?

Heeft u onlangs een ultrasone dierenverdrijver geïnstalleerd, maar heeft u last van de hoge tonen die het uitzendt? Als u de frequentie zelf kunt instellen (lees de bijsluiter), dan kunt u een hogere frequentie selecteren (de frequentie wordt aangegeven in hertz of Hz). Let er ook op dat u het toestel op een correcte manier plaatst: richt het niet naar de tuin van uw buur, de openbare weg of een plaats waar iemand zich op korte afstand van het toestel kan bevinden. Hou nooit uw oor vlak naast het toestel om te horen of het werkt! Denk er ook aan dat kinderen en jongeren gevoeliger gehoor hebben dan volwassenen: hoe ouder we worden, hoe minder gevoelig onze oren zijn voor hoge tonen. Daarnaast is er ook een verschil in gevoeligheid tussen verschillende personen van dezelfde leeftijd.

Heeft u last van een ultrasone dierenverdrijver van uw buur? Laat het weten aan uw buurman, met behulp van de informatie op deze website en de gebruiksaanwijzing van het toestel komt u vast samen tot een oplossing. Komt u niet tot een akkoord? Vraag raad aan de milieudienst van uw gemeente. In het slechtste geval kan de hulp van de politie worden ingeroepen.

Alternatieven voor ultrasone dierenverdrijvers

Voorkomen is vaak beter dan genezen, als het op knaagdieren aankomt. Om te voorkomen dat er kleine knaagdieren in uw huis of tuin komen, kunt u de tips in de brochure “Ongewenste gasten in je huis of tuin?” proberen.

Op de website van Vlaanderen vindt u nog meer tips om overlast door verschillende ongewenste dieren (ratten, muizen, katten, …) te voorkomen: http://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-m ... kkerlakken
Voor hulp bij overlast door ratten, muizen, katten, … kunt u ook contact opnemen met de milieudienst van uw gemeente.

Plaats reactie

Terug naar “Nieuws over kattenverjagers”