Airbags kunnen schade aan gehoor veroorzaken (Ref. dagblad)

Overige onderwerpen. Hoge tonen van andere apparaten.
Plaats reactie
mosquito
Site Admin
Berichten: 827
Lid geworden op: 30-11-2013 02:09

Airbags kunnen schade aan gehoor veroorzaken (Ref. dagblad)

Bericht door mosquito » 26-02-2014 03:37

Zondag's kunt u dit artikel niet lezen, vandaar dat wij het artikel hebben overgenomen.

http://www.refdag.nl/oud/gezo/990302gezo03.html

Airbags kunnen schade
aan gehoor veroorzaken

Uitklappende airbags kunnen bij een botsing levens sparen, zo heeft onderzoek uitgewezen. Maar mogelijk zijn er ook bijwerkingen. Zo melden drie keel-, neus- en oorartsen (KNO-artsen) in de British Medical Journal langdurige hoorproblemen bij patiënten. Zij waren betrokken bij lichte aanrijdingen waarbij de airbag uitklapte. Dat ging gepaard met een zeer hoge fluittoon op het moment dat de airbag in een fractie van een seconde volloopt met gas.

De KNO-artsen geloven dat de problemen ontstaan door de fluittoon en zijn bang dat de inbouw van steeds meer airbags, straks ook in deuren van auto's, zal leiden tot een sterke toename van gehoorklachten door deze uitklappende stootkussens.

De artsen beschrijven twee gevallen. Een 38-jarige vrouw, die nooit hoorproblemen had, botste met 15 kilometer per uur tegen een andere auto. Ze liep daardoor geen verwondingen op. Wel trof de airbag haar rechts in het gezicht. Sinds die tijd lijdt ze aan gehoorverlies in beide oren en hoort ze een continue hoge fluittoon (tinnitus). Het gehoor in haar linkeroor werd na verloop van tijd geleidelijk beter, haar rechteroor vertoont nog steeds geen verbetering.

Apentest
Het andere geval betrof een 68 jaar oude man die met 18 kilometer per uur tegen een andere auto botste. Hij leed al aan enig gehoorverlies, maar dit verergerde na de botsing behoorlijk.

Het geluid van een uitklappende airbag heeft een sterkte van 150 tot 170 decibel, onder meer afhankelijk van het type auto en airbag. De geluidssterkte is getest op apen omdat het moeilijk is menselijke vrijwilligers voor dit soort onderzoek te vinden. Bij de apen werd geen gehoorverlies gemeten.

Dokter Graham Buckley, medeauteur van het artikel in het Britse artsenblad en ”hoofd-hals-chirurg” in een ziekenhuis in Leeds, stelt dat het moeilijk is om de gevolgen van kort hoogfrequent geluid op apen te testen.

Geweerschot
Mensen stellen zich een airbag voor als een ontplooiend stootkussen, maar het is volgens Buckley meer een exploderend kussen. „Als de airbag volloopt, lijkt dat op het geluid van een geweerschot. Het geluid houdt eentiende van een seconde aan.”

Het artikel in het Britse artsenblad is bedoeld om reacties te krijgen van artsen die vergelijkbare ervaringen met patiënten hebben opgedaan. Buckley zegt te hopen dat airbag-ontwerpers gaan zoeken naar mogelijkheden het geluid van de ontplooiende stootkussens te dempen.

Artsen hebben al eerder airbagletsels beschreven. Het ging om verwondingen aan het gezicht, de ogen en de borstkas. Eerder lieten enkele baby's het leven nadat zij in een zitje op de voorstoel met grote kracht een airbag tegen hun hoofdje kregen. Over gehoorschade was echter nog niets bekend. De Britse artsen zeggen dat dit wellicht komt omdat mensen dit soort problemen wijten aan de botsing en niet aan de airbag.

Levensreddend
Buckley is vooral beducht voor de komst van airbags in de deuren, omdat die bij het uitklappen nog dichter in de buurt komen van het oor.

Fabrikanten van airbags wijzen erop dat veel afhangt van het auto-ontwerp. Airbags hebben bewezen levensreddend te zijn. Wie zorgen heeft over de stootkussens dient zich dat volgens hen goed te realiseren. „En als uit verder onderzoek blijkt dat er door airbags gehoorschade kan ontstaan, dan moeten we daar naar kijken”, aldus een woordvoerder.

Plaats reactie

Terug naar “Overige pieptonen/fluittonen”